Persoonlijke begeleiding
Trajectbegeleiding |
Leerlingenbegeleiding |
Jongeren die kiezen voor deeltijds onderwijs engageren zich tot een systeem dat uit 2 onlosmakelijk met elkaar verbonden componenten bestaat : de component leren en de component werkplekleren. Wij spreken hier van het "voltijds engagement".
Iedere jongere krijgt een persoonlijke trajectbegeleider toegewezen die de jongere doorheen heel zijn traject opvolgt. De trajectbegeleider levert samen met de jongere inspanningen om het toegewezen traject zo goed mogelijk in te vullen.
|
CDO Newton heeft doelbewust een sterk uitgebouwd team leerlingenbegeleiders. We richten ons op het ontwikkelen van de totale persoonlijkheid waarbij we ingaan op de zorgvragen van de leerlingen en hun nabije context (ouders, betrokken hulpverleners, ...). Deze zorgvragen kunnen gaan over welbevinden, schoolloopbaanproblemen, leerachterstand, moeilijkheden bij deelname lessen, afwezigheden, gezondheid, vrienden, relaties,… We bevorderen de ontwikkeling van leerlingen door een antwoord te bieden op het vlak van gedrag, socio-emotioneel functioneren en maatschappelijk werk, naargelang de behoeften van de leerling. We bewaken ook de preventieve gezondheidszorg van de leerlingen door hen zo goed mogelijk te informeren en de nodige voorlichting te bieden: leerkrachten informeren leerlingen over verschillende gezondheidsthema’s (bijv. seksualiteit, voeding, EHBO, psychische gezondheid,… ), leerlingenbegeleiding of CLB biedt hierbij hulp vanuit hun eigen expertise en zal doorverwijzen naar externe partners indien hier nood aan is. We hechten als school ook veel belang aan het welbevinden op school en willen onze jongeren hierin de nodige inspraak geven via bijvoorbeeld de leerlingenraad, een ideeënbus en de enquête welbevinden die tweejaarlijks wordt afgenomen.
Andere interne begeleiding
|