Toelatingsvoorwaarden

Kijk hier na of je in aanmerking komt voor DBSO en de opleiding die je graag wil volgen.

Je kan les volgen in het DBSO als je op je eerste lesdag:

• minstens 16 jaar maar jonger dan 25 bent
    OF

• 15 jaar bent én de eerste 2 leerjaren van het voltijds secundair onderwijs (bv. 1 B en 2B) hebt gevolgd, je hoeft niet geslaagd te zijn.

Uitzonderlijk worden ook 14-jarigen toegelaten tot het DBSO. Dit is enkel mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Zo moet je de eerste 2 leerjaren van het voltijds secundair onderwijs (bv. 1B en 2B) hebben gevolgd, je hoeft niet geslaagd te zijn. Bovendien moet je 15 worden vόόr het einde van het schooljaar, én heb je een advies van het CLB nodig. Neem contact op met leerlingenbegeleiding voor meer informatie.

14-Jarigen zonder advies van het CLB worden niet ingeschreven!

OKAN-leerlingen

Kom je uit een OKAN-klas, dan kan je enkel ingeschreven worden mits positief advies van de toelatingsklassenraad. Je wordt dan voorlopig ingeschreven onder opschortende voorwaarden.

Opleidingen met specifieke toelatingsvoorwaarden

• Duale opleidingen

Je kan je inschrijven voor een duale opleiding tot en met de 1e lesdag van november. Als je later wil instappen (na deze datum of bij de aanvang van een 2e leerjaar van een tweejarige duale DBSO-opleiding), dan moet de toelatingsklassenraad akkoord gaan met de laattijdige instap. Neem in dat geval contact op met leerlingenbegeleiding voor meer info.

• Lineaire opleidingen

Als je je wil inschrijven voor een lineaire opleiding (Begeleider in de kinderopvang, Onderhoudswerker gebouwen, Thuishulp) na 15 januari, dan heb je positief advies van de toelatingsklassenraad nodig. Neem in dat geval contact op met leerlingenbegeleiding voor meer info.

• Begeleider in de kinderopvang

Je kan je enkel inschrijven voor de opleiding Begeleider in de kinderopvang als je één van volgende certificaten hebt:

• logistiek assistent in de ziekenhuizen

• logistiek helper in de zorginstellingen

• thuishelper

of als je één van volgende opleidingen succesvol heb afgerond:

• 2de graad Voeding-verzorging (geslaagd)

• 2de graad STW (Sociaal-technische wetenschappen) (geslaagd)

• Magazijnmedewerker

Je kan je enkel inschrijven voor de opleiding Magazijnmedewerker als je medisch geschikt bent bevonden voor deze opleiding. Laat het medisch attest invullen door je huisarts en breng het mee als je je komt inschrijven op school.

Klik op de link hieronder om het attest te downloaden.

pdf fileMedisch attest magazijnmedewerker (185 kB)