Duaal leren

Wat is duaal leren?

Bij duaal leren verwerf je vaardigheden in het centrum voor deeltijds onderwijs én op de werkvloer. Hoeveel dagen je per week op de werkplek leert, hangt af van je studierichting.

Ben je geslaagd voor de opleiding? Dan ontvang je een diploma of getuigschrift van de studierichting.

Waarom kiezen voor duaal leren?

Duaal leren heeft heel wat voordelen:

• Je ontwikkelt vaardigheden die later goed van pas komen: gepast communiceren op de werkvloer, feedback vragen, met deadlines werken …
  • Je leert op school én op de werkplek, en doet dus werkervaring op.
  • Na je studies vind je makkelijker een job.
Hoe kan je deelnemen?
Advies van de klassenraad

De klassenraad adviseert of je klaar bent voor duaal leren. Neem voor meer informatie contact op met je klastitularis, leerlingenbegeleider, directie of secretariaat.

Een bedrijf vinden en een contract afsluiten

Op school helpt een trajectbegeleider je om een werkplek te vinden. Na een intakegesprek sluiten jij, je school en het bedrijf waar je gaat werken een overeenkomst.

De trajectbegeleider blijft je de hele tijd ondersteunen en begeleiden. Een mentor in het bedrijf helpt je met al je vragen en zorgt voor je opleiding op de werkplek.

3 soorten overeenkomsten

Stageovereenkomst alternerende opleiding:

• Je leert minder dan 20 uur per week op de werkvloer.
  • Je ontvangt geen leervergoeding.

Overeenkomst alternerende opleiding:

• Je leert minstens 20 uur per week op de werkvloer.
  • Het bedrijf geeft je een leervergoeding van maximaal 520 euro per maand. Je bouwt ook een aantal sociale zekerheidsrechten op en je ouders hebben nog recht op kindergeld.

Deeltijdse arbeidsovereenkomst:

• Je leert minstens 20 uur per week op de werkplek.
  • Je ontvang een loon dat afhankelijk is van de tewerkstellingssector en je bouwt een aantal sociale zekerheidsrechten op.
  • Alleen mogelijk in de non-profitsector waarin de sociale Maribel van toepassing is (zie Federale overheid - Sociale Maribel).

Termijn om een werkplek te vinden

Je hebt per schooljaar een periode van 20 opleidingsdagen vanaf de start van de lessen om een werkplek te vinden.

Als je binnen die termijnen geen werkplek vindt, moet je naar een andere, niet-duale opleiding.

Waarom duaal leren op onze school?

Als school voor deeltijds leren en werken heeft CDO Newton al jaren ervaring met de combinatie van leren en werken. Onze trajectbegeleiders hebben reeds een expertise opgebouwd in het begeleiden van onze leerlingen in hun traject op school en op de leerwerkplek.