Wat is duaal leren

Wat is duaal leren?


Bij duaal leren verwerf je vaardigheden in het centrum voor deeltijds onderwijs én op de werkvloer. Hoeveel dagen je per week op de werkplek leert, hangt af van je studierichting.

Als je wil starten in een duale opleiding, moet je arbeidsbereid (bereid om te werken) en arbeidsrijp (klaar om te werken) zijn. Je vorige school zal hierrond een advies formuleren.

Ben je geslaagd voor de opleiding? Dan ontvang je een diploma of getuigschrift van de studierichting.

Wat is de aanloopfase?

 

Wanneer je wel arbeidsbereid (bereid om te werken) maar nog niet helemaal arbeidrijp (klaar om te werken) bent, dan start je eerst met een aanloopfase. De inhoud van de aanloopfase wordt samengesteld op maat van jouw noden en wordt bepaald na een grondige screening. 

Opgelet! Als uit deze verplichte screening blijkt dat je niet arbeidsbereid bent, zal je inschrijving ontbonden worden. Je kan dan niet verder gaan in een aanloopfase of duale opleiding. 

Tijdens de aanloopfase kan er gefocust worden op loopbaangerichte competenties, arbeidsgerichte competenties en vaktechnische competenties. De aanloopfase duurt zo kort als mogelijk, maar zo lang als nodig. Wanneer je klaar bent om door te stromen, kan je op elk moment van het schooljaar overstappen naar de duale opleiding. 

Waarom kiezen voor duaal leren?


Duaal leren heeft heel wat voordelen:

  • Je ontwikkelt vaardigheden die later goed van pas komen: gepast communiceren op de werkvloer, feedback vragen, met deadlines werken …
  • Je leert op school én op de werkplek, en doet dus werkervaring op.
  • Na je studies vind je makkelijker een job.
Hoe kan je deelnemen?
Advies van de klassenraad

De klassenraad adviseert of je klaar bent voor duaal leren. Neem voor meer informatie contact op met je klastitularis, leerlingenbegeleider, directie of secretariaat.

Een bedrijf vinden en een contract afsluiten

Op school helpt een trajectbegeleider je om een werkplek te vinden. Na een intakegesprek sluiten jij, je school en het bedrijf waar je gaat werken een overeenkomst.

De trajectbegeleider blijft je de hele tijd ondersteunen en begeleiden. Een mentor in het bedrijf helpt je met al je vragen en zorgt voor je opleiding op de werkplek.


Termijn om een werkplek te vinden


Je hebt per schooljaar een periode van 20 opleidingsdagen vanaf de start van de lessen om een werkplek te vinden.

Als je binnen die termijnen geen werkplek vindt, moet je naar een andere, niet-duale opleiding of naar de aanloopfase.

Waarom duaal leren op onze school?


Als school voor deeltijds leren en werken heeft CDO Newton al jaren ervaring met de combinatie van leren en werken. Onze trajectbegeleiders hebben reeds een expertise opgebouwd in het begeleiden van onze leerlingen in hun traject op school en op de leerwerkplek. 

ma di wo do vr za zo
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30