Stelsel duaal leren

Bij duaal leren verwerf je ook vaardigheden in je school én op de werkvloer net zoals in het stelsel leren en werken. Hoeveel dagen je per week op de werkplek leert, hangt hierbij wel af van je studierichting. Ook is de werkgever in dit stelsel een grotere beslissende factor in je leerinhoud.

 

 

Stelsel Leren en werken

In het stelsel 'Leren en Werken streeft de integratie van de leerling na in een gewoon arbeidsmilieu. Enerzijds is BGV heel specifiek: er worden stapsgewijs een aantal inzichten, vaardigheden en attitudes bijgebracht die nodig zijn om het takenpakket uit te voeren dat hoort bij een beroep. 

 

 

Anderzijds bevat de beroepsgerichte vorming (BGV) het leren omgaan met bepaalde materialen of gereedschappen, het hanteren van (meta)cognitieve strategieën zoals planmatig werken bij een taakuitvoering, het toepassen van sociale vaardigheden en het rekening houden met relevante werkattitudes zoals orde en stiptheid. Met het oog op transfer is het belangrijk, deze algemene componenten bij de leerling te ontwikkelen en de gerichtheid op toepasbaarheid van het geleerde in analoge en nieuwe arbeids- en leefsituaties te bevorderen.

De opleiding bestaat uit 5 modules: Postverwerking, onthaal, telefonie, ondersteunende taken en administratief werk.

 

Heb je interesse in administratief werk? En ben je bovendien ordelijk en nauwkeurig? Dan is de opleiding administratief medewerker misschien iets voor jou?

 

Post verwerken, bezoekers onthalen en informeren, telefoneren, ondersteunende taken uitvoeren bij een meeting, klasseren, documenten opmaken, … zijn taken waarop deze opleiding voorbereidt. Je leert begroeten, informatie geven en afscheid nemen in twee vreemde talen. Verder zal je ook je ICT-skills kunnen ontplooien.

 

Naast deze specifieke vaardigheden zal je ook aandacht leren hebben voor de noodzakelijke attitudes zoals: veilig, hygiënisch en milieubewust werken, stressbestendigheid, flexibiliteit, in teamverband en zelfstandig werken.

 

Vakkennis wordt je bijgebracht door praktijkgericht te werken: het uitvoeren van realistische praktijkopdrachten en rollenspelen in de klas in combinatie met het leren op de werkvloer. Zo verwerf je de kennis, vaardigheden en attitudes die je nodig hebt als administratief medewerker. 

 

 

Administratief Medewerker 

 

 

 

Automecanicien 

 

De opleiding is zeer praktijkgericht.

Je bent bezig met het binnenste van de auto.

Je leert zelfstandig mankementen die dikwijls voorkomen, opsporen en herstellen.

Je leert hoe je onderdelen vervangt, afstelt en herstelt.

Hierbij kan het zowel gaan over eenvoudige mechanische onderdelen (oliefilters, remplaatjes, ...) als over elektrische componenten (accu, lampen, ...).

Eenvoudige onderdelen zoals bv. een autoradio leer je ook inbouwen.

 

Je leert je werk uitvoeren op een veilige manier, volgens de voorschriften van de constructeur en rekening houdend met de milieuvoorschriften.

 

De opleiding Onderhoudsmecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen bestaat uit volgende 3 modules:

1. Periodiek onderhoud personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen

2. Vervanging en herstelling onderdelen personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen

3. Voorbereiding technische keuring

 

Je leert binnen- en buitenmuren metselen met stenen en mortelspecie. Bedoeling is dat je later bestaande gebouwen kan renoveren en verbouwen. Je leert funderingen op staal uitvoeren, rioleringen en afwateringsstelsels aanleggen en thermische isolatie plaatsen. Je leert ook bekisten en voegen.

 

Werkterrein

De meeste opdrachten vinden plaats rondom en in de gebouwen van de school. Verder worden er in de loop van het schooljaar uitstappen georganiseerd die rechtstreeks in verband staan met de opleiding.

Tewerkstelling is mogelijk in firma’s die zich toeleggen op het renoveren en metselen van gebouwen.

 

 

Bouw 

 

De opleiding Metselaar bestaat uit 6 modules:

1. Basistechnieken metselwerk

2. Bekisting:

3. Funderingen op staal

4. Metselwerk:

5. Riolerings- en afwateringsstelsels

6. Specifiek uitvoeringswerk  

De opleiding Carrosseriehersteller bestaat uit 7 modules:

 

 • Voorbereiding carrosseriewerken;
 • Demontage/montage carrosserie;
 • Plaatwerk carrosserie;
 • Bewerking ondergrond carrosserie;
 • Grondlagen carrosserie;
 • Spuitklaar maken carrosserie;
 • Hechtings- en laklagen carrosserie.

 

 

Carrosserie

 

De opleiding Carrosserie is praktijkgericht. Je bent vooral bezig met de buitenkant van de auto en je leert eenvoudige schade aan het koetswerk van voertuigen herstellen. 

Je leert werken met verschillende gereedschappen, auto-onderdelen uitbouwen en (de)monteren, lassen en solderen, plamuren, afplakken en schuren. Ook de juiste kleuren aanmaken en de carrosserie zorgvuldig spuiten komt aan bod tijdens de opleiding.

 

 

Fietsmecanicien

 

De opleiding Fietsmecanicien bestaat uit volgende 2 modules:

 • onderhoud en herstelling fiets;
 • opbouw en afstelling fiets.

Tijdens de opleiding leer volgende vaardigheden:

 • fietsen monteren, demonteren, herstellen, onderhouden en afstellen;
 • frames uitlijnen, spaakpatronen vlechten, wielen rechten en centreren, pedalen afstellen, verlichting plaatsen, ...
 • onderdelen vervangen en toebehoren in- of opbouwen;
 • de laatste technologische snufjes waar fietsen mee worden uitgerust. Je moet immers in staat zijn elektrische fouten of eenvoudige storingen aan elektrische fietsen op te sporen en te verhelpen.

 

 

Haarzorg

 

Droom je van een toekomst als kapper of kapster? Dan is de opleiding haarzorg zeker iets voor jou!

De opleiding haarzorg is een praktische en modulaire opleiding, bestaande uit 10 modules. Tijdens de praktijklessen worden tal van technieken aangeleerd en ingeoefend.

 

Op die manier leer je gaandeweg zelfstandige technieken te combineren met een eigen creatieve en persoonlijke toets. Nadien is het je doel om die haalbaar te maken volgens de wens van de klant tijdens onze klantendiensten.

 

 

Het is met andere woorden een zeer gevarieerde, gepassioneerde en kwaliteitsvolle opleiding die je klaarstoomt voor het echte werkveld. Durf jij de uitdaging aan?

Je staat in voor de dagelijkse opvang, verzorging en begeleiding van kinderen. Dit houdt in dat je hen verzorgt, met hen speelt, hun creativiteit stimuleert en hen vooral een leuke tijd bezorgt! De opvang moet een plaats zijn waar kinderen zich thuis voelen en daar heb jij als kinderbegeleider een belangrijke rol in.

Een kindvriendelijk ingerichte binnen- en buitenruimte maakt het mogelijk dat kinderen zich kunnen uitleven in een aangename, huiselijke leefomgeving. Je verricht ook huishoudelijk werk en staat in voor het opruimen van de opvangruimte. Je bent verantwoordelijk voor het verzorgings- en spelmateriaal, de maaltijden en de verschillende vrije of geleide spelactiviteiten.

 

 

Begeleider in de Kinderopvang

Heb je een groot hart voor kinderen? Speel je graag met kinderen of ben je een held in het bedenken van leuke spelactiviteiten? Ben je ook niet vies van verzorgende of huishoudelijke taken? Dan is deze opleiding misschien wel iets voor jou!

De omgang met baby’s, peuters, kleuters en opgroeiende kinderen vereist een praktisch pedagogische kennis, inzicht in het gedrag van kinderen en een open communicatieve houding.  

Heb je groene vingers en vind je het heerlijk om in de buitenlucht aan de slag te zijn? Werk je graag met je handen? Geniet je ervan om een tuin of plantenperk perfect te verzorgen en geniet jij van het werk dat je hebt verzet? Dan is de opleiding medewerker groen -en tuinbeheer iets voor jou!

 

In de opleiding “Medewerker groen- en tuinbeheer” leert men werkzaamheden uitvoeren inzake onderhoud en beheer van tuinen, parken en groene zones om deze in stand te houden volgens het ontwerp en/of de wensen van de klant/opdrachtgever.

 

Bovendien is het ook mogelijk om door te groeien naar medewerker groen en tuin aanlegger. Hier leer je werkzaamheden uitvoeren in verband met aanleg van tuinen, parken en groene zones om het ontwerp van de opdrachtgever te realiseren.

 

 

Hovenier Tuinman

Aanleg & Onderhoud Tuinen

 

 

 

Kelner

Je leert de zaal organiseren en instructies geven aan de zaalmedewerker en de hulpkelner. Je leert klanten begeleiden, menu- en drankenadvies geven en de betaling afhandelen. Ook leer je de voorraad beheren, bestellingen plaatsen en de kostprijs berekenen.De opleiding Kelner bestaat uit 5 modules:

1. Bediening

2. Initiatie bar en bediening

3. Klantenservice

4. Zaal- en tafelschikking

5. Zaalorganisatie

 

 

Kok

De opleiding kok bestaat uit 7 modules. Voor elke module dat tot een goed einde is gebracht ontvang je een deelcertificaat. Voor elk opleidingsonderdeel dat behaald wordt ontvang je een certificaat. Met de opleiding kok wordt je klaargestoomd voor een uitdagende job in de horecasector! Met dit diploma kan je heel wat verschillende wegen inslaan. Je kan aan de slag in restaurants, tavernes, hotels, catering of ook in de keuken van openbare instellingen. 

 

 

 • onderhoudt muren en voegen;
 • onderhoudt de bepleistering;
 • onderhoudt het tegelwerk;
 • onderhoudt verlichting en elektrische installaties;
 • onderhoudt het schrijnwerk;
 • onderhoudt sanitaire installaties;
 • brengt wandbekleding aan;
 • brengt vloerbekleding aan;
 • onderhoudt het schilderwerk;
 • onderhoudt de tuin;
 • onderhoudt paden, terrassen en parkings;
 • controleert de toestand van daken en waterafvoersystemen; 
 • verwijdert afval conform de geldende lokale regelgeving;
 •  vervangt kleine ruiten

 

 

Magazijnmedewerker

 

 

Pc-technicus

Je zoekt naar de oorzaken van defecten van informaticamateriaal. Je herstelt het materiaal zo snel mogelijk en onderhoudt het. Soms maak je gebruik van software en grijp je in, in lokale en grotere netwerken.Naargelang het bedrijf zorg je ook voor de installatie en het opstarten van het materiaal. Of voor het samenstellen, de installatie en het onderhoud van PC's en randapparatuur, al of niet in een netwerkomgeving.Je geeft regelmatig advies, opleiding en technische ondersteuning aan klanten.Indien nodig zorg je ook voor de telefonische ondersteuning.

 

Je komt er meer over te weten in dit filmpje:

 

 

Thuishulp​

Je leert woningen van particulieren schoonmaken en onderhouden.Ook eenvoudige maaltijden bereiden, boodschappen doen, wassen, strijken en klein verstelwerk (knopen, zomen...) verrichten worden gaandeweg aangeleerd. Je maakt kennis met verschillende types strijkijzers en poetsproducten en leert hoe bepaalde materialen (parket, linoleum, kurk, inox, plexi, lederen meubels...)  best onderhouden worden.Al deze praktische taken leer je plannen en zelfstandig uitvoeren, terwijl je rekening houdt met bepaalde ziektebeelden (Parkinson, depressie...) bij je klanten.​

De opleiding Winkelbediende bestaat uit 5 modules:

1. Aanvulwerk

2. Kassawerk

3. Klantencontact

4. Presentatiewerk

5. Verkoop

 

Ben je flexibel? Ben je bereid tot weekendwerk? Is de verkoop altijd al iets voor jou geweest? Dan ben je met deze opleiding aan het juiste adres!

 

 

Winkelbediende​

De opleiding Magazijnmedewerker bestaat uit 3 modules:

1. Inkomende goederen

2. Magazijntaken

3. Uitgaande goederen​

Je leert goederen correct ontvangen, laden, in- en uitpakken. Je leert ze sorteren, controleren, klaarmaken voor verzending, verplaatsen en opslaan. Hiervoor leer je hulpmiddelen gebruiken zoals de transpallet, duivel, … en stapelhulpmiddelen zoals pallet, box, kooi, …. Ook leer je hoe je veilig en efficiënt kan stapelen en hoe je de goederen moet tellen, scannen en registreren. Tenslotte leer je de bijhorende documenten controleren en invullen. ​

 

 

Onderhoudswerker Gebouwen

Kunnen verkopen en vlot met allerlei klanten omgaan is in dit beroep belangrijk. Een winkelbediende hoort correcte informatie te kunnen geven over de verkochte producten. De winkel onderhouden, op een aantrekkelijke manier presenteren en voorraad aanvullen behoort tot jouw takenpakket. Ook in moeilijke situaties leer je op een correcte en klantvriendelijke manier met de klanten om te gaan. Je leert prijsaanduidingen controleren, artikelen verkopen, de kassa bedienen, diefstal voorkomen en verkooptransacties afhandelen. ​

Binnen de opleiding kok bieden we ook de extra opleiding snackbarmedewerker aan. Klik hier voor meer informatie.  

 

 

Als onderhoudsmedewerker wordt er van je verwacht diverse klussen uit te voeren. Eerst leer je dit uitvoeren onder begeleiding zodat je dit op een veilige manier kan uitvoeren. Naarmate je groeit in deze richting, wordt er verwacht dat je dit zelfstandig kan werken. Hieronder een overzicht van alle werken die aanbod komen tijdens deze opleiding.

 

The Paragraph element is a way to create long, uniform sections of text in your design and is suitable for descriptions, explanations and more. Easily drag and drop a Paragraph onto your canvas and then edit properties such as font, position, color, fill etc. to complement your design.

Nunc semper suscipit lectus id elementum. Aliquam semper eget magna ut elementum. Donec vel molestie urna, nec convallis ex. Nam auctor fermentum magna ac bibendum. Aenean volutpat fringilla ipsum et sodales. Vestibulum tempor mattis mattis. Proin consequat diam vel risus ullamcorper, nec tempus lacus semper. Mauris sit amet nibh sollicitudin, pulvinar quam sit amet, pharetra elit. Sed justo eros, pretium sit amet condimentum consectetur, porttitor quis nulla. Fusce pulvinar feugiat sapien, ut scelerisque elit tristique vitae. Duis in posuere sem. Nullam at euismod nulla. Mauris blandit tempus urna, id vestibulum ante blandit quis. Vestibulum tempus posuere ornare. Mauris pellentesque enim massa, vel congue sem eleifend vitae. Donec malesuada tellus in aliquam commodo.​

OUDERCONTACT

We geloven sterk in het oudercontact als beste vorm van communicatie. Hier vindt u onze kalender.

 

 

CONTACTFORMULIER

Hiernaast kan u ons contactformulier invullen. We zullen hierna zo spoedig mogelijk contact met u opnemen. 

 

 

E-MAIL

 

U kan ons ook bereiken via info@cdo-newton.be

 

 

TELEFONISCH

Tel - 0471 01 9000

Ma-Di-Don-Vri

8.30-12.00  -  13.00-17.00 

 

 

 

 

 

OF KOM EENS LANGS:

 

Campus Newton

Noordlaan 32 (ingang aan station)

of Slachthuisstraat 64 (ingang Slachthuisstraat)  

9100 SINT-NIKLAAS

 

Vestigingsplaats Archimedes

Breedstraat 194

9100 SINT-NIKLAAS​

CDO-Newton is een autonome school binnen Scholengroep 17. | V.U.: Marijke Windey  | Webmaster: eric.schollaert@cdo-newton.be.

Deze site maakt geen gebruik van tracking of marketing cookies en heeft een louter informatieve functie.

Zend

Naam & Voornaam

Dit veld is vereist.​

Bedankt!

Het contactformulier is verzonden. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

E-mail of Tel.

Dit veld is vereist.​

Vraag of Opmerking

Dit veld is vereist.

 

Contact 

CDO-NEWTON

Autonoom Centrum voor Deeltijds Onderwijs Newton